Bográcsozás

Úgy vélem, nem vagyok egyedül azzal a ténnyel, hogy kedvenc évszakom a nyár. Hát ennek, számtalan oka van, akár reggelig is sorolhatnám, de most arról szeretnék néhány gondolatot megosztani, hogy mennyi lehetőséget rejt a nyár a szabadtéri sütésre-főzésre.

Ma már szuper eszközök segíthetik a kerti ételek elkészítését. Vásárolni is, de házilag is lehet készíteni grill sütőket, kemencéket, amikbe finomabbnál finomabb húsokat, kenyereket, süteményeket készíthetünk.

Legegyszerűbb azonban egy kerti nyársaló, bográcsozó elkészítése a vidéki udvar egyik szegletében. Itt lehet aztán sütögetni szalonnát, pillecukrot, de lehet készíteni bográcsban az ínycsiklandozó ételeket. Amikor beköltöztünk vidéki otthonunkba, és a kertépítéshez fogtunk, biztosak voltunk abban, hogy nyársalóra szükségünk lesz. El is kezdtük a tervezését. Először kijelöltük a helyét, majd eldöntöttük, milyen alakja legyen, és elindultunk a hozzávalók megvásárlásához. Tégla, cement, vasanyag beszerzésre került. Megterveztük a munkafolyamatot. Néhány nap kemény munka után hétvégére elkészült az építmény. Most már jöhetett a kerti bútor kiválasztása. Megtörtént a kerti ülőkék beszerzése is, ezek után indulhatott az építmény kipróbálása.

Azt terveztük el, hogy fel kell avatni kertünket barátainkkal közösen. Kiválasztottunk egy mindenki számára megfelelő időpontot. Megvendégelésükre készített a párom egy finom bográcsos marhapörköltet. A bográcsozásban többek között az is nagyon remek, hogy az étel elkészítése nem rám vár. Az én feladatom ilyenkor a kóstolás, ami valljuk be, nem a legnehezebb munkafolyamat főzés közben.

Miután élkészült az ízletes pörkölt, megterítettem a kertben, és miközben vártam barátaink megérkezését, Samsung telefonom véletlenül kiesett a kezemből, és a kerti ülőke vaskeretéhez csapódott. Igen, természetesen megrepedt a kijelzője.  Hívtam a telefon szerviz munkatársait, akik szerencsére pár nap alatt kicserélték a hibás alkatrészt.